torstai 4. lokakuuta 2012

                                                                        AMELIE

 Pariisilaisen Montmarten lähiön turistien suosimaksi kohteeksi nostanut Amelie kertoo ranskalaistarjoiliattaren elämästä. Elokuvan sisätilakuvaukset on tehty studiossa Kölnissä. Lavastetut asunnot ovat väreiltään hahmojen luonteita kuvaavat. Ameliella on vahvoja, naisellisia värejä ja hauskoja sisustustavaroita. Seiniä peittää kauniit käsintehdyn oloiset tapetit.
  Äkäinen vihannespuodin pitäjä asuu ankean vihreän sävyttämässä, paatuneelle poikamiehelle kuvaavassa huoneistossa. Portinvartia rouvalla on runsastavaroinen pikku asunto. Kaikki asunnot on siis tehty studioon. Tämän vuoksi ikkunoista sisään tehtävät kameraliu´ut oli helppo kuvata, koska todellisuudessa oltiin maantasalla, eikä todellisella parvekkeiden korkeudella.

 Les deux Moulins, jossa Amelie työskentelee, on siis todellinen kahvila. Sisustus on pieniä muutoksia lukuunottamatta pidetty sellaisenaan. Esimerkiksi yksi ohjaajan lisäys oli lasi , jolle Amelie kirjoittaa menuuta. Kun kuvaukset oli ohi, poistettiin se kahvilasta. Turistien utelu lasista sai kuitenkin kahvilan omistajan palauttamaan lasin paikalleen.
                                        
 Amelie ihastuu Nino nimiseen poikaan, jota menee tapaamaan hänen toiselle työpaikalleen, tivolin kummitusjunaan. Kummitusjunan sisäosa on myös tehty Kölnissä. Luolamainen tunneli on kajastettu vihreällä valolla ja sen seinustoille on tehty seittiä. Vaunu kulkee savukoneen luomassa usvassa, muodoltaan se on munamainen ja siinä on muovinen luuranko.

 Kaikkiaan Ameliee on värikäs leffa, josta löytää joka katselu kerralla uutta hauskaa lavasteista ja rekvisiitaa.
                                              


                                                                      ALIEN

 Ridley Scottin 1979 ohjaama scifi-elokuva on varmasti omalla aikakaudellaan ollt lavasteiden suhteen mestariteos, mutta ajanhammas ei ole ollut armollinen. Alien hirviön suunitteli sveitsiläinen taiteilija H.R.Gieger. Olio muuttaa muotoaan kasvaessaan. Ensimmäinen kosketus olioon on sen tungettuaan itsensä miehistön jäsenen vatsasta ulos. Lähinnä mansikka sopalla tahrittua käsinukkea muistuttava olio onkin enemmän surkuhupaisa, kuin pelottava, sen viilettäessä pöydän yli.
                                                                      
  Myös kohtaus, jossa robotiksi paljastuva hahmo menettää päänsä, on huvittava. Lattialla irtonaisena pyörivä, ruualla tuhrittu pää herää yllättäen puhumaan. Kohta, jossa pää tulee alustan läpi näkyy hyvin. Myös puhuvan pään päälle on roiskittu lounaalta yli jääneet tähteet.                                                                          
  Avaruusaluksen sisätilat taasen muistuttaa romuttamon varastoa. Ilmastointiputkea, puutarhaletkua ja hopeasprayllä maalattuja ryjiä ei ole säästelty. Emohuoneen seinät on vuorattu välkkyvillä valoilla ja tv-monitoreilla. Aluksista on tehty myös pienoismallit, jotka muistuttavat nykyaikaisia leluja. Onpa elokuvaa varten kyhätty raputkin, jotka olivat ohjaajan mieleen liian pienet. Niinpä hän puki kuvausta varten lapsen avaruuspukuihin, ja laittoi heidät lavasteisiin tepastelemaan.




                                   PIRATES OF CARIBBEAN - MUSTAN HELMEN KIROUS

 Merirosvoseikkailu vuodelta 2003, ohjaajanaan Gore Verbinski, on peräti 20 saarella kuvattu filmi. Suuri siirtomaa-aikainen kivilinnoitus nousee jylhänä kallion reunalle. Säntillinen tasaisuus kivenlohkareissa kuitenkin paljastaa melko heppoisasti sen lavasteeksi.
                                     
 Rosvojen aarreluolan kivitippukattoa ja kalliomaisia seiniä rakennettiin viisi kuukautta. Sen lattia-ala on peitetty sadoilla kultaisiksi maalatuilla esineillä. Näyttää myös kuin maa-ainestakin olisi kullattu tavaran paljoudun illuusion luomiseksi.
gallery
 Elokuvan laivoista tehtiin käsittämättömän tarkat pienoismallit. Jokainen yksityiskohta, pienintäkin vipua myöden on paikoillaan. Upeat kulta koristukset ja köysitykset on jäljitelty pienoismalleihin. Laivoista tehtiin myös täysin purjehdus ja merikelpoiset yksilöt. Puun käsittelytekniikoilla laivat näyttävät vanhoilta ja kaikki maailman meret nähneiltä. Mustan helmen upea veistoksellinen kaapyysin päälinen on itsessään taideteos.
                                           Black Pearl Pirate Ship. Rear or stern view





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti